Vyberte si výchozí měnu:
Domácí pekárny přinášejí úlevu zejména pacientům, kteří trpí celiakií, tedy nesnášenlivostí vůči lepku; některé jsou dokonce vybaveny extra programem pro bezlepkové pečení.
Tři až pět hodin
Všechny pekárny fungují na stejném principu. Uvnitř pláště přístroje je instalována čtyřhranná pečící nádoba se speciální antiadhézní povrchovou úpravou, vybavená hnětacími háky. Sem se vkládají přísady na pečení - běžně nejdříve tekuté, potom tuhé. Pak se stiskne tlačítko a nastartuje program. Speciální topné tělísko pekárnu rozpálí na potřebnou teplotu. Po třech až pěti hodinách je chléb hotov. Není to sice rychlé pečení, ale je to pohodlné a vcelku snadné.
Péci rychle se nevyplácí
Budete-li spěchat, můžete si u většiny modelů zvolit rychlé pečení, ve kterém se těsto upeče během hodinky až dvou. Jednotlivé operace jsou kratší, včetně fáze odpočinku těsta, avšak chlebu to příliš neprospívá. Cihličky se většinou propečou hůř než při základním normálním programu, těsto zůstane zčásti lepkavé a mazlavé, chuť je nijaká, vůni to taky nemá. Zvolíte-li normální nastavení, těsto ze stejné směsi na pečení (složení z cca 60 % pšenice, 40 % žita) bude vždycky lepší.
V jednoduchých přístrojích s jen třemi programy a jednostupňovým pečením dohněda zůstane klasický chléb světloučký a s tenkou, nicneříkající kůrkou, vnitřek chleba je tuhý a lepkavý. Žádný div, základní program tu doběhne už za 75 minut, je tedy ještě kratší než většina programů rychlého pečení u jiných automatických pekáren.
Pozor, pálí
Kovový plášť je při pečení u některých pekáren tak žhavý, že byste se mohli zle popálit. Na krytu přístroje bylo naměřeno víc než 120 °C. Zhola nic, co by odpovídalo současnému technickému vývoji. Ostatní automatické pekárničky si při pečení udržují na krytu teplotu nižší než 75 °C, o málo teplejší bývají jen víka, průzory a větrací štěrbiny. Nezapomínejte při práci s pekárnou na chňapku!
Žádní požírači proudu
Ve srovnání s klasickou troubou mají domácí pekárny nižší spotřebu elektrické energie (zhruba z jedné pětiny až jedné poloviny, v závislosti na modelu a programu).
Dobrá rada
Bez domácích pekáren chleba se neobejdou lidé, kteří musí po celý svůj život dodržovat bezlepkovou dietu. A troufneme si říci, že se bez nich neobejdete ani Vy, které baví domácí pečení a kteří chtějí mít na stole svůj vlastní chléb, byť stále čtyřhranný a s otvorem po hnětacím háku.
Jak také na to....
Dopřejte své domácí pekárně stálé místečko v kuchyni, kde bude vždy pohotově připravená začít péct. Jakmile ji přisoudíte místo ve skříni či komoře, zakrátko ztratíte chuť pekárnu vyndávat ven a pak zase uklízet.
Neúspěch v pečení chleba není hlavně na začátku nic neobvyklého. Nejdříve se držte návodu. A když to ani po několika pokusech nevyjde, jak si představujete, začněte trochu obměňovat nastavení přístroje. Pamatujte, že ani směsi na pečení nejsou vždy zcela spolehlivé.
I když jsou pekárny vybaveny časovačem, přesto byste je měli občas zkontrolovat a nenechat je jen tak bez dozoru. Nepoužívejte větší množství přísad, držte se receptů a návodu, jinak by to mohlo dopadnout jako v té pohádce o hrnečku, který vařil kaši.
Pro pečení volte spíše nastavení „tmavá" kůrka; bude méně praskat a zůstane hnědší než při nastavení na „světlá" nebo „střední".
Hnětací háky musíte správně nasadit, jinak nebudou míchat. Při vyndávání háků ven z chleba pomůže u některých přístrojů nástroj (snímač) na jejich vyndávání. Malý trik: formu opatrně převraťte a několikrát jemně pootočte hřídelkou. Chléb tak lépe vypadne ven.
Pekárnu otvírejte až po zaznění akustického signálu; v této chvíli je možné doplnit přísady.
Po vyndání nechte chléb ještě chvilku odpočívat a chladnout na roštu. Bude se pak lépe krájet. Snadněji a pohodlněji čerstvý chléb na svůj stůl nedostanete. Jenže, jak už tomu bývá, jedna domácí pekárna je lepší, druhá horší...
Co zvládne domácí pekárna za Vás?
Od A do Z v ní upečete různé druhy chleba i spoustu druhů buchet. Nemůžete ale čekat, že se v ní dají upéct rohlíky nebo pizza. U tohoto pečiva vám ale pekárna pomůže úplně jednoduše vyrobit skvělé, téměř profesionální těsto, které byste bez její pomoci zvládli jen obtížně. V pekárně se těsto promísí, uhněte, vykyne a Vy ho jen vytáhnete, vytvarujete třeba rohlíky, pizzu nebo vánočku a upečete v normální troubě. Uvidíte, že výsledek je dokonalý.
Nikdy už také nebudete chtít jinak dělat marmelády, pokud je vyzkoušíte v pekárně. Žádné špinavé nádobí navíc, žádné prskání, stříkání, míchání a horko u sporáku. Stačí ovoce jen nakrájet, nasypat do formy, přidat cukr a zapnout program. Po uplynulém čase už jen plníte do připravených skleniček. A právě tenhle prográmek na marmeládu využijete pro přípravu rýžové kaše. Stačí nalít mléko, nasypat rýži, cukr, zakrýt nádobu alobalem proti postříkání a zapnout. Až rýžovou kaši z pekárny ochutnáte, zjistíte, že jinou už nechcete.
odkaz na pekárny: www.helkon.cz/kuchynske-spotrebice/stranka-1-28.html
zdroj:bielmeier.cz