Vyberte si výchozí měnu:
Tipy a rady pro kávovary nejen Dolce Gusto:
Pokud jste o vánocích či k jiným příležitostem dostali jako dárek kávovar, jistě si ho náležitě ceníte pokud Vám dělá dobrou kávu a jiné pochutiny. Zde jsme pro Vás připravily pár rad a tipů pro údržbu Vašeho kávovaru aby stále připravoval Vámi oblíbené pochutiny.
Šálky jsou plněny nesprávně
Filtr je ucpaný, vyčistěte ho.
Zrnka kávy v šálku
Filtr je ucpaný. Vyčistěte ho horkou vodou. Zmáčkněte tlačítko EJECT a odstraňte všechny zbytky kávy. Vaše káva je pravděpodobně umleta příliš jemně.
Čerpadlo je neobvykle hlasité
V zásobníku není voda. Přístroj vypněte a vodu doplňte.
Při přenášení ze zásobníku uniká voda
Ventil na dně zásobníku je poškozený nebo znečištěný. Vymyjte zásobník a aktivujte prstem ventil na dně zásobníku.
Přístroj nepracuje
• přístroj se příliš zahřál a aktivoval bezpečnostní vypnutí. Počkejte 30 minut, než bude přístroj opět připraven k provozu.
• čerpadlo selhalo kvůli nedostatku vody. Doplňte zásobník vody a spusťte čerpadlo.
• odstranitelný zásobník na vodu není správně umístěn.
Espreso nemá dobrou chuť
Po zbavení usazenin nebylo provedeno správné vypláchnutí. Vypláchněte přístroj podle návodu. Ujistěte se, že používáte alkoholový ocet a ne ocet vinný.
Espreso vytéká příliš pomalu
filtr může být příliš utažen
káva je příliš najemno umletá, příliš mastná, nebo práškovitá
filtr je zanesený
mřížka, přes kterou protéká voda, je ucpaná
Espreso nepění
káva je stará
káva se nehodí pro espreso
ve filtru je málo kávy
Použitá zrnka kávy nejsou po průchodu vody vlhká
Neutáhli jste správně filtr.
Voda vytéká do odnímatelného krytu pro zásobník
Odpojili jste zásobník před tím, než jste nastavili ovladač do polohy OFF.
Espreso vytéká po stranách filtru
filtr není ve správné poloze
okraj filtru je ucpaný zrnky kávy
Parní tryska nenapěnila mléko
tryska je zablokovaná nebo zanesená
mléko je příliš horké
zásobník na mléko má nevhodný tvar
používáte odstředěné mléko
Jak mám přístroj na espreso čistit?
Čistěte pravidelně vlhkou houbou vnější část přístroje.
Pravidelně omývejte zásobník, tácek pro odkapávání a mřížku. Utřete je dosucha.
Jak mám používat páru?
Pára je použita pro napěnění mléka (například u cappucina, horké čokolády) a rovněž u horké vody. - použijte funkci "Heat steam". - Pro napěnění mléka proveďte krouživý pohyb nahoru a dolů. - Jakmile je kapalina horká a nebo napěněná, přístroj vypněte. Jakmile vypnete páru, okamžitě vyčistěte trysku pomocí vlhké houbičky a vypusťte ještě trochu páry pro vyčištění vnitřku trysky. Po přípravě páry nechte před přípravou kávy přístroj přibližně 5 minut vychladnout.
Jaká by měla být teplota kávy espreso?
Je důležité rozlišovat mezi teplotou při vaření a konzumní teplotou.
Teplota při vaření by měla být 92 °C.
U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty vyšší pouze na začátku vaření a pouze pokud je v boileru pára.
U espresa s pumpou záleží přesnost teploty vaření na technologii: mechanický termostat není při řízení teploty tak přesný jako elektronický.
Teplota při požívání nápoje je měřena v okamžiku, kdy káva nateče do šálku. Tato teplota musí být mezi 65 a 70 °C.
U přístroje se zařízením pro tlak páry jsou teploty často vyšší než 70 ° C a to kvůli způsobu vaření.
Z čeho je vyrobený krém?
Krém je silná vrstva pěny pokrývající kávu. Vzniká v důsledku roztavení tuků obsažených v zrnkách kávy (není z cukru, jak si myslí mnoho lidí).
Je káva espreso povzbudivější než běžná káva?
Espreso je hluboká, bohatá káva, která je silnější než káva klasická, ale s přibližně stejným obsahem kofeinu, jako mají ostatní kávy. Espreso je vyráběno z tmavých, pražených kávových zrn. Obsah kofeinu se při pražení zrn do tmavého zbarvení snižuje.
Jak mohu prodloužit dobu, kdy je káva čerstvá?
Namletou kávu vždy chraňte před vzduchem nebo balení zajistěte sponkou. Zásobník mějte v lednici.
Jaké kávové speciality mohu v přístroji na espreso vyrobit?
Ristretto : " krátké " espreso. Proud kávy je zastaven na 20-30 ml namísto 40-45 ml pri normálním espresu.
Caffe lungo je naopak větší espreso s objemem 60 ml.
Cappucino : kombinace1/3 espresa a 1/3 horkého mléka, 1/3 našlehaného mléka, podávané v 150 ml šálku s kakaovým práškem rozprášeným na povrchu mlékové pěny.
Latte : horké napařené mléko s espresem
Caffe latte : dvojité espreso ve vysoké sklenici s horkým mlékem a trochou pěny na povrchu
Caffe corretto : espreso ochucené silným alkoholem (grappa, brandy nebo likér)
Americano : espreso rozředěné horkou vodou
Caffe mocha : espreso, horké čokoládové mléko a našlehaný krém na povrchu
Mochaccino : espreso s napěněným mlékem a čokoládovým sirupem
Caffe vanigliatto : nalijte do šálku 1-2 čajové lžičky vanilkového sirupu. Přidejte espreso a napěněné mléko.
Macchiato : espreso s jednou čajovou lžičkou mléčné pěny na povrchu
Viennese : standardní nebo dvojité espreso s našlehaným krémem navrchu, ozdobené nastrouhanou hořkou čokoládou a podávané v šálku pro cappucino.
Jak získám dokonalé mléko s pěnou?
Použijte čerstvé, plnotučné mléko (pěna z lehkého nebo odstředěného mléka mizí rychleji, jelikož je více vzdušná a má větší méně stabilní bubliny).
Čerstvé mléko nalijte do poloviny konvice. Nejlepší je nerezavá ocelová konvice: jakmile je příliš horká na to, abyste ji udrželi, je pěna hotová! Zahřejte páru, otočte na několik sekund ovladačem a nechte páru a vodu chvíli unikat, poté vložte trysku do konvice těsně pod povrch mléka.
Nakloňte mírně konvici a nastavte tlak páry na maximum.
Pohybujte konvicí okolo trysky - vytvoříte tak vířivý efekt.
Uchopte konvici za držadlo a vyrábějte pěnu do té doby, než se vytvoří malé bublinky a mléko nabude na objemu téměř dvojnásobek. Ponořte trysku na dno a zahřejte mléko (ne k varu) do doby, kdy je nemožné konvici udržet v rukou. Pěna z mléka je hotova.
Jaký je rozdíl mezi kávou Arabica a Robusta?
Mezi kávou Arabica a Robusta je oceán pocitových, chuťových a aromatických rozdílů.
Jemná, kulatá Arabica je naprosto odlišná od keňské Arabicas, která má ovocnou a kyselou chuť.
Mezi kávami Arabica a Robusta jsou navíc dva, naprosto odlišné světy chutí.
Arabica: předsavuje 75% světové produkce a je pěstována převážně v Jižní Americe (Kolumbii) a Střední Americe (Kostarika, Guatemala). Jemná, uhlazená, kyselá a po ovoci vonící Arabica je uznávaná pro nekonečnou paletu bohatých a intenzivních vůní.
Robusta: pěstovaná v Brazílii, Indonésii a Etiopii. Má větší obsah kofeinu než její sestřenice, není tak kyselá, silná, hořká a nemá tak silné aroma.
Jaké jsou druhy kávy Arabica?
Moka: Nejznámější jméno ve světě kávy. Název Jemenského přístavu na pobřeží Rudého moře připomíná místo, odkud tato káva pochází. Jednoho času to bylo prosperující město, což již není bohužel v současnosti pravda: káva se zde nepěstuje a jediným nápojem, který je zde dostupný je čaj! Etiopská Moka má velice silnou chuť a je ideálním nápojem po jídle.
Libyjská: hluboká tmavá káva.
Brazilská: jemná káva ke každodennímu použití.
Columbia: ovocná, lehce kyselá, plná chuť.
Mexická: jemná a sladká, někdy je možno ucítit chuť medu. 'Grand Cru', Altura, jemná a aromatická.
Střední Amerika; Kostarika, Guatemala: ovocné kávy, jedny z nejlepších, podobná guatemalské Tres Marias, s náznakem chuti po lískového ořechu. Jamajská káva Blue Mountain, uznávaná v celém světě je jednou z nejdražších káv.
Indonéská: hrubozrnná káva. 'Grand Cru', ze Sumatry se vyznačuje hebkou a bohatou chutí.
Keňská: rovněž svěží kávy.
Jaký je původ názvu espreso?
Espreso pochází z latinského názvu znamenajícího" to press out " což znamená "vymačkat" - postup používaný k výrobě espresa: horká voda prochází pod tlakem skrz jemně namletá zrna kávy.
Nápady k ochucení kávy
Mimo ledové a turecké kávy existují tisíce možností, jak espreso ochucovat... Espreso ochucené několika gramy skořice je neodolatelné. Káva s příchutí Grand Marnier má mnoho podob... Silné espreso dochucené mražený vanilkovým krémem je velice chutné.
A dvojité ledové espreso namíchané s likérem z lískových oříšků a několika gramů krému z Chantilly je tak delikátní...
K jakému účelu slouží příslušenství pro cappuccino?
Toto příslušenství slouží pro výrobu páry, která našlehá mléko a vytvoří krémové cappuccino.
Zdroj www.krups.cz