Vyberte si výchozí měnu:
První elektrický vařič pochází ze Severní Ameriky roku 1859. K zatím poslednímu způsobu ohřevu jídel na plotně ale přispěl dřívější objev elektromagnetické indukce roku 1831. I přesto, že první použitelná konstrukce indukčního vařiče pochází z období kolem roku 1920, na sériovou výrobu muselo tohoto zařízení počkat do roku 1971, kdy jej začala vyrábět společnost Westinghouse v USA. K masovému rozšíření ale dochází až dnes, kdy díky pokroku ve výrobě elektronických zařízení značně poklesla jejich cena...
Nádobí:
Nádobí pro indukci nemusí být speciální, potřebuje mít jen feromagnetické dno, protože pod sklokeramickou deskou je indukční měděná cívka, v ní vytváří vysokofrekvenční proud magnetické střídavé pole. Tak se rozkmitají molekuly kovu ve feromagnetickém dnu nádoby a to se zahřívá, od něj pak připravovaný pokrm. To samozřejmě není možné u nerezu, skla nebo keramiky.
Spotřeba:
Při vaření se šetří energie díky kratšímu ohřevu, ale také tím, že se varná zóna přizpůsobí velikosti nádobí, zahřívá se pouze dno. Indukce má tak více než 90 % účinnost, zatímco varné zóny sklokeramiky přibližně 60 % a plynu 50 %.
Srovnání jednotlivých typů desek | |||
Druh desky | Indukční | Sklokeramická | Plynová |
energetická efektivnost | 90% | 60% | 50% |
doba vaření (2 litry vody) | 5 minut | 8 minut | 9 minut |
doba chladnutí (1 litr vody 60 °C) | 6 minut | 25 minut | 14 minut |
Princip:
Indukční vařič pracuje na principu elektromagnetické indukce. Její pomocí rozkmitává molekuly kovu, z něhož je vyrobena nádoba na něj položená (s výjimkou hliníku a nádob s vyšším obsahem uhlíku než 0,08, takže ohřívá jen vlastní nádobu a její obsah. Tak dochází k minimálním ztrátám energie, takže potraviny tepelně zpracujete ve zlomku času ve srovnání např. s běžným elektrickým sporákem. Pro lepší kontrolu průběhu procesu má indukční vařič několik možných nastavení (elektrický příkon se na základě toho pohybuje v rozmezí od cca 200 do 1800 W). Plotýnka vařiče se v podstatě nezahřívá, takže minimalizuje riziko popálenin nebo dokonce vzniku požáru, takže nemusíte mít obavy, ani když jej po odstavení nádobí zapomenete vypnout. Proto je indukční vařič vhodný třeba i pro studenty, kteří si sami vaří na koleji.
Indukční vařiče:
www.helkon.cz/detail/kuchynske-spotrebice/varice-fritovaci-a-parni-hrnce/domo-do318ip-jednoplotynkovy-indukcni-varic.html
www.helkon.cz/detail/kuchynske-spotrebice/varice-fritovaci-a-parni-hrnce/domo-do315ip-dvouplotynkovy-indukcni-varic.html
Oproti běžnému vaření na plynové nebo elektrické desce se teplo tvoří přímo ve dně hrnce a proto se sklokeramická plocha zahřívá pouze nepatrně. Sejmutím nádoby z varného místa se vaření automaticky přeruší.
Indukce je nejrychlejší způsob vaření. Indukční přenos tepla zaručuje velmi rychlou reakci na změnu výkonu a výsledkem je potom extrémně krátká doba varu.
Na sklokeramické indukční varné desce se nemůže spálit olej nebo tuk, protože se plocha zahřívá pouze nepatrně. Je zde další pozitivní vedlejší efekt: varné místo se velmi rychle ochladí, proto uživateli nehrozí riziko popálení.
Co je to indukce?
Elektrický proud o vysoké frekvenci, na který se v elektrickém obvodu mění střídavé síťové napětí, vytváří prostřednictvím indukční cívky střídavé magnetické pole. Magnetické pole proniká přes varnou desku, působí na dno hrnce a vytváří magnetické víry, které proudí přes vnitřní elektrický odpor dna hrnce a generují tepelnou energii, takže zde dochází k přeměně elektrické energie na tepelnou.
zdroj: idnes.cz, hyperbydleni.cz