Domácí pekárna: Jak vybrat tu nejlepší
...v současné době, kdy jdou prudce nahoru ceny potravin, může nakonec pořízení domácí pekárny ulevit i rodinnému rozpočtu. Zatímco obyčejný chléb Šumava stojí přes dvacet korun, kilový bochník domácího chleba přijde na desetikorunu.
Jak pracuje
Kdo někdy sám pekl chleba v klasické troubě, přizná, že s trochou zkušeností není problém upéci zlatavý poklad. Příprava těsta, vykynutí a upečení se však tak trochu podobá alchymii a pečením se stráví půl dne.Tento nedostatek odstraní domácí pekárna, která automaticky smísí mouku, vodu, droždí, nechá je kontrolovaně vykynout a upeče. Drtivá přístrojů nabízí i odložený start, takže lze celý proces naprogramovat tak, aby byl ke snídani ještě teplý, křupavý chléb.
Který typ?
Prvním kritériem, které bude muset pekárna splnit, je odpovídající objem nádoby na pečení. Pro větší rodinu se hodí
|
systém s podporou přípravy více než kilogramových směsí. Pro někoho ale mohou být hlavními kritérii další schopnosti pekárny a množství programů, které umí. Výrobu marmelády doplňuje řada pekáren například přípravu různých těst pro další zpracování a druhy chlebů mnohdy přesahují desítku.Vedle klasického s různými druhy kůrky tak některé zvládnou připravit toustový chléb či ochucený chléb s příměsí rozinek. Ty vybavenější mají k dispozici automatický podavač na takové příměsi. Kdo jej nemá, musí pekárnu v pravý čas otevřít a příměsi nasypat. Většinou jej upozorní sama pekárna pípáním, ale pokud to uživatel včas nestihne, může přijít o vykynuté těsto nebo už do něj příměsi nedostane.
Některé z modelů "pečou" na šířku - bývají vybaveny dvěma metlami pro hnětení, jiné jsou orientovány na výšku, obvykle mívají jednu metlu. Mezi účastníky internetových diskuzí se vedou vzrušené spory o to, který z typů je lepší, obecně lze říci, že dvoumetlový model by měl umožnit lepší promíchání směsi. Dvě metly se proto používají u větších pekáren a připraví kvádrovitý bochník, jednometlové bývají určeny pro menší množství surovin, výsledkem je spíše krychle.
Recept Pro pečení lze použít jakýkoliv osvědčený recept (několik z nich bývá přímo v návodu k použití, nebo na internetu), ale i předpřipravené chlebové směsi. Ještě nedávno bylo třeba pro ně jezdit za hranice, kde se půlkilová balení koupí za několik desítek centů, dnes je začíná prodávat i několik tuzemských výrobců.
Na trhu se objevila i pekárna Bielmeier Domo B3955, která je zvláštní tím, že je možné širokou hnětací nádobu s dvěma hnětacími háky vyměnit za jinou se dvěma oddělenými prostory. Upeče se tak buď jeden velký bochník, anebo dva menší.
Odkaz-pekárna Domo 3955 www.helkon.cz/detail/kuchynske-spotrebice/domaci-pekarny-grily/domaci-pekarna-domo-b3955.htmlrecenze a video pečení pekárny Domo 3955domacnost.sme.sk/c/3415392/domo-b-3955-pekaren-na-chlieb-s-dvoma-formami.html
Tip: U většiny pekáren zůstane hnětací hák zapečený do spodní části bochníku, pekárna Domo B3650 ale dokáže po vymísení sklopit háky ke dnu nádoby.
Odkaz-pekárna Domo 3650
www.helkon.cz/detail/kuchynske-spotrebice/domaci-pekarny-grily/domaci-pekarna-domo-b3650.htmlNa závěr ještě jeden tip: Některé pekárny jsou schopny i při 15 minutovém výpadku elektřiny navázat na právě probíhající program a pečení úspěšně dokončit. V opačném případě můžete suroviny vyhodit. Najdou se ale i další praktické vychytávky.
Inspirace a fotografie ze stránek:
www.bydleni.idnes.czwww.domácípekarny.cz